Ondersteunt Odoo Coda of Codabox bestanden?

Het is een vraag die voor Belgische ondernemingen vaak terugkomt: “ondersteunt Odoo ook wel Coda bestanden?”. Het antwoord hierop is tweevoudig. Ja, Odoo ondersteunt het importeren van dergelijke bestanden, máár er is een nog betere oplossing voor het importeren van je rekeningafschriften.

Wat is coda?

Op de website van febelfin vinden we het volgende:

Een gecodeerd rekeninguittreksel of CODA is een elektronisch bestand met zéér uitgebreide informatie over verrichtingen van je Belgische rekeningen.

Meer specifiek is het een gecodeerde weergave van papieren rekeninguittreksels en de bijhorende bijlagen.

De code identificeert iedere beweging op je rekening op een gestructureerde manier. Dankzij de code kan het IT-systeem van je organisatie de beweging op je rekening herkennen én meteen opnemen in je boekhouding. Dit maakt het voor jou als professional handig om je uitgaven en inkomsten te controleren.

Nu we weten waar we over spreken kunnen we kijken naar hoe het werkt en wat het alternatief is in Odoo. 

Automatische synchronisatie

Odoo heeft verschillende bankinterfaces. Daardoor biedt dit de mogelijkheid aan om je boekhouding te synchroniseren met maar liefst 15000 verschillende banken over de ganse wereld en daar behoren uiteraard ook de bekendste Belgische banken bij. Een lijst van de ondersteunde banken vind je overigens op de Odoo pagina over Accounting door te klikken op ‘Bekijk de lijst van ondersteunde instellingen’.

Alle bankafschriften zijn nu in Odoo beschikbaar. Daardoor wordt het meteen makkelijk om alle verrichtingen af te punten met je geboekte facturen en op te volgen welke rekeningen nog open staan. Dat gebeurt overigens voor een groot deel automatisch, bijvoorbeeld door de gestructureerde mededeling. Hierdoor hoef je er nog amper tijd aan te besteden.

Importeren van bestanden

Mocht je bank dan toch niet tussen de lijst van 15’000 banken staan, dan bestaat er alsnog de mogelijkheid om bestanden te gaan importeren. Dit kan voor de volgende bestandstypes:

  • België: Coded Statement of Account (.CODA)
  • SEPA aanbevolen Cash Management formaat (CAMT.053)
  • Comma Separated values (CSV)
  • Open Financial Exchange (.OFX)
  • Quicken Interchange Format (.QIF)

Op je pagina Boekhouding kies je bij je bankrekening voor “Importeren”. Het volgende scherm verschijnt.


Manueel aanmaken van bankafschriften

Biedt je bank ook geen mogelijkheid om te exporteren naar een van de bovenstaande formaten, dan kan je nog altijd manueel bankafschriften registreren.

Op de pagina Boekhouding kies je bij je bankrekening voor “Aanmaken afschriften”.

Meer weten?

Wil je meer weten over Odoo ERP of zoek je iemand die je hiermee kan helpen? Contacteer ons dan en we helpen je graag!

Contacteer ons

Wokoweb verwelkomt Verlingua